In de pers

Metsel-lessen bij Rogé

BOLSWARD - Het Marne college en Rogé Metselwerken uit Bolsward zijn sinds het schooljaar 2016 een samenwerking aangegaan. Eens in de maand komen zes leerlingen een middag langs om de fijne kneepjes van het metselvak te leren.

Klik op de afbeelding hiernaast om het artikel in PDF formaat te lezen.


'Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord behoefte aan heeft'

AMSTERDAM - Het nieuwe Noorderparkbad is van alle gemakken voorzien. Het binnenbad heeft twee 25-meter baden en een doelgroepenbad waarvan de bodem in hoogte verstelbaar is. Daarnaast is er een peuterbad en een glijbaan en wordt ook het buitenbad weer in ere hersteld.

In het ontwerp van het zwembad staat duurzaamheid centraal. Wethouder Saskia Groenewoud: 'In deze bestuursperiode vinden we het belangrijk om bij nieuwe projecten er ook voor te zorgen dat ze energiezuinig zijn en een lange tijd meekunnen. In het ontwerp van het Noorderparkbad is dit daarom een belangrijke factor geweest.'

Rogé Metselwerken

De buitengevel van het zwembad lag in handen van Rogé Metselwerken. Het ontwerp van de architect vroeg om een speciale techniek, waar het metselbedrijf gelukkig al ruim ervaring in had. Hierdoor is het niet zomaar een buitenmuur geworden, maar een heus kunstwerk. Inmiddels is vanaf de weg goed te lezen dat hier het Noorderparkbad staat; deze letters zijn namelijk op ingenieuze wijze in de muur zelf gemetseld. Het metselwerk moest aan de mal in een ronding gemetseld worden.

De muren zijn bovendien in wild verband gemetseld met de doorstrijk voeg-techniek. Vervolgens laag om laag afwisselend vlak en 15 mm terug. De 15 mm terug liggende laag moest bovendien vertind worden met witte specie. De letters werden echter een project op zich. Van tevoren tekende de uitvoerder van Rogé, naar voorbeeld van de architect, letter voor letter helemaal uit. Deze tekeningen moesten heel precies gevolgd worden tijdens de bouw, maar het is gelukt. “Het was een hele uitdaging, maar het is echt een mooi stukje werk geworden,” concludeert Jacob Jan Oostra tevreden.
> Bron: Dichtbij.nl